Noutati medicale - Actualitati in Medicina
Noutati medicale

Noutati medicale

Controlul apetitului este posibil
Publicat: 19 Septembrie 2013
Autor: AIN

O descoperire recenta in domeniul neurologiei promite noi succese in controlul apetitului, unul din factorii cardinali in tratamentul tulburarilor alimentare.

Ideea e ca mai inainte se considera ca neuronii responsabili pentru controlul apetitului se formeaza in procesul embriogenezei. Ca rezultat, numarul acestora este unul si acelasi pe tot parcursul vietii. Insa o lucrare stiintifica recenta in domeniul neurofiziologiei a demonstrat contrariul.

Neurologii si neurofiziologii din ... Citeşte mai departe »


Vizualizări: 697 | Data: 19 Septembrie 2013 1

Stimularea magnetica transcraniana amelioreaza simptomele sindromului Tourette
Publicat: 19 Decembrie 2012
Autor: AIN
O lună de stimulare magnetică transcraniană zilnica care vizează zona motorie suplimentara (SMA), a rezultat în îmbunătățiri durabile în simptomele sindromului Tourette, arată concluziile unui studiu recent.

"Stimularea magnetica transcraniana repetitiva (rTMS) ... presupune generarea repetata, de scurta durata, a unui câmp magnetic puternic prin intermediul unei bobine mici, poziționate deasupra scalpului, care induce un curent electric in creier", explica Nong Xiao (Universitatea de Medicina Ch... Citeşte mai departe »


Vizualizări: 1352 | Data: 19 Decembrie 2012 1

Primul medicament in tratamentul afectului pseudobulbar a fost aprobat
Publicat: 28 Noiembrie 2012
Autor: AIN
Recent a fost aprobata de catre FDA combinatia medicamentoasa care contine dextromethorphan si quinidina, destinata tratamentului labilitatii emotionale din sindromul pseudobulbar sau afectului pseudobulbar. Este o noutate imbucuratoare, mai ales ca pana la moment nu a existat un medicament aprobat pentru tratamentul acestor tulburari.

Afectul pseudobulbar este o dereglare a controlului emotional manifestata prin episoade de ras sau plans, necontrolate si disociate de emotiile adevarate simtite ... Citeşte mai departe »


Vizualizări: 1882 | Data: 28 Noiembrie 2012 0

A fi medic - blestem sau binecuvantare?
Publicat: 16 Septembrie 2012
Autor: AIN
Este un medic oare intotdeauna medic? Am descoperit recent un sondaj de opinii in care s-a incercat sa se clarifice cat timp dedica un doctor profesiei sale, si daca exista in general situatii in care medicii se simt oameni obisnuiti si nu medici. Pai sa vedem ce sacrificam cu adevarat atunci cand devenim doctori. ... Citeşte mai departe »

Vizualizări: 1344 | Data: 16 Septembrie 2012 1

Vitamina B6 este implicata in mecanismul inflamatiei cronice
Publicat: 22 Iunie 2012
Autor: AIN
Nivelurile serice scazute ale vitaminei B6 pot fi un factor cheie in patogenia inflamatiei cronice. Este concluzia facuta recent de cercetatorii de la Tufts University din Massachusetts. Cu toate acestea, nu este cazul inca de a alerga la magazinul de suplimente alimentare. Sa patrundem in esenta mai intai.

Cercetatorii au relevat o corelatie clara dintre nivelurile serice ale vitaminei B6 si nivelurile crescute ale unei serii de factori a inflamatiei cronice. Astfel ca persoanele cu nivelurile ce... Citeşte mai departe »


Vizualizări: 1693 | Data: 22 Iunie 2012 0

Scala Glasgow are valoare predictiva in hemoragia intracerebrala
Publicat: 07 Iunie 2012
Autor: AIN
Scara Glasgow s-a dovedit recent a fi utila in evaluarea pronosticului la pacientii cu hemoragie intracerebrala acuta. Afirmatiile au fost facute de catre realizatorii unui studiu populational in care aceasta a fost comparata cu alte trei scoruri de evaluare a hemoragiei intracerebrale.

Doctorul Adrian Parry-Jones de la Salford Royal NHS Foundation Trust, Marea Britanie, in calitate de conducator al studiului afirma ca scala Glazgow, pe langa faptul de a oferi o fiabilitate la fel de inalta ca si celelalte trei scale utilizate in studiu, p... Citeşte mai departe »


Vizualizări: 1385 |Categorie: AVC hemoragic | Data: 07 Iunie 2012 0

O noua tinta in lupta contra sclerozei multiple
Publicat: 06 Iunie 2012
Autor: AIN
O proteina implicata in raspunsul inflamator poate fi tinta viitoarelor terapii in scleroza multipla. Aceasta a fost concluzia la care a ajuns o echipa internationala de cercetare condusa de Dr. David Brown, de la Laboratorul de Neuroinflamatie de la Spitalul St Vincent, Sydney, care a descoperit ca proteina CEBPD produsa de limfocitele migrate in sistemul nervos lezionat dicteaza conduita de mai departe a altor celule inflamatorii.

Lucrarea a avansat in mod semnificativ intelegerea modului in care poate fi posibil de a determina limfocitele sa cont... Citeşte mai departe »


Vizualizări: 1892 |Categorie: Scleroza multipla | Data: 06 Iunie 2012 0

Teoria "geniala" despre CCSVI pierde tot mai mult teren
Publicat: 14 Mai 2012
Autor: AIN
Atat medicii cat si pacientii trebuie sa fie constienti de riscul potential de leziuni si deces asociat cu un tratament experimental pentru scleroza multipla numit "terapia de eliberare", a declarat intr-o alerta emisa joi organizatia americana FDA (Food and Drug Administration).

Terapia (sau angioplastia) de eliberare este utilizata pentru a trata insuficienta venoasa cerebrospinala cronica (CCSVI) - o ingustare a venelor cervicale si din regiunea toracica - crezuta de unii ca fiind cauza sclerozei multiple (SM) sau un factor agravant al ac... Citeşte mai departe »


Vizualizări: 1084 |Categorie: Scleroza multipla | Data: 14 Mai 2012 0

Cum sa mancam si sa ramanem sanatosi?
Publicat: 13 Mai 2012
Autor: AIN
Imaginati-va o gama de alimente care ar fi in acelasi timp delicioase, hranitoare si folositoare pentru tine - de exemplu, ar reduce riscul de a face anumite maladii. Potrivit mai multor sondaje de opinii si diferitor surse din America de Nord si Europa de Vest, urmatoarele zece alimente sunt considerate ca fiind cele mai sanatoase si par a corespunde cerintelor de mai sus.... Citeşte mai departe »

Vizualizări: 2145 | Data: 13 Mai 2012 0

"Sexsomnia" sau "Ce mai fac oamenii in somn..."
Publicat: 05 Mai 2012
Autor: Elena_Pântea
Sexsomnia, de asemenea cunoscuta sub numele de sex in somn sau comportament somnambulistic sexual, se refera la comportamente sau activitati neintentionate sexuale in timpul somnului. Sexsomnia este un diagnostic relativ nou. Termenul a fost inventat de catre Shapiro si colegii in 2003, dar cazuri ale aceastei afectiuni au fost raportate in literatura de specialitate in ultimele 3 decenii.

Comportamentul sexual in timpul automatismelor in somn poate varia de la vocalize explicite pana la atingeri sau act sexual si, in unele cazuri, chiar agresiuni sexuale sau violuri.... Citeşte mai departe »


Vizualizări: 1522 |Categorie: Curiozitati | Data: 05 Mai 2012 0

1 2 3 ... 7 8 Următoarea
Copyrights ©2014: Actualitati in Neurologie
Create a website for free