Rezonanta magnetică nucleară (RMN) - Actualitati in Medicina

Rezonanta magnetică nucleară (RMN)

Definitie - Rezonanta magnetica nucleara (RMN) este o tehnica neinvaziva de vizualizare a organelor interne, bazata pe fenomenul fizic cu acelasi nume si care se distinge prin inofensivitatea si sensibilitatea sa în depistarea diferitor defecte structurale sau maladii. RMN a fost elaborata în anii '70 ai secolului trecut, iar primele prototipuri ale aparatului au fost testate pe pacienti în 1980. RMN a fost aprobata de catre FDA în 1984 si de atunci utilizarea sa a crescut vertiginos, surclasând repede tomografia computerizata. La moment în întreaga lume se afla în utilizare în jur de 10.000 de sisteme RMN.

Cuprins


Prinicipiul metodei

Metoda se bazeaza pe capacitatea protonilor de hidrogen care poseda spin de a se aranja sub actiunea unui câmp magnetic puternic într-o anumita directie, directie care coincide cu liniile câmpului magnetic utilizat. Odata ce toti protonii au atins aceasta conformatie, este aplicat un semnal electromagnetic cu o frecventa egala cu cea a protonilor de hidrogen (frecventa de rezonanta) care cauzeaza depolarizarea protonilor de hidrogen si revenirea la pozitia initiala. Aceasta schimbare dintre cele doua pozitii se însoteste de eliberarea de fotoni care sunt înregistrati de detectorii aparatului si utilizati pentru a crea imaginile secventelor. Diferenta dintre imaginea diferitor tesuturi se bazeaza pe continutul si calitatea diferita a protonilor de hidrogen din acele tesuturi.

Secvente RMN de baza

Secventa RMN T1

Secventa T1 este o secventa standart, capabila de face diferenta dintre tesutul adipos si apa, în care apa este hipointensa (mai întunecata) iar tesutul adipos este hiperintens (mai deschis). Avantajul acestei secvente este timpul scurt de achizitionare a imaginilor. În plus, în secventa T1 frecvent se recurge la administrarea substantei de contrast (gadoliniu) pentru a creste capacitatea de contrastare dintre diferite tesuturi. În acest caz, imaginile se achizitioneaza înainte si dupa administrarea contrastului. La realizarea rezonantei magnetice cerebrale, secventa T1 permite diferentierea excelenta dintre substanta alba si cea cenusie.

Secventa RMN T2

Secventa T2 este o alta secventa de baza, si ca si în T1 permite diferentierea dintre tesutul adipos si apa, doar ca în acest caz rezultatele vor fi inversate: tesutul adipos va fi hipointens iar apa hiperintensa.

Tehnici RMN speciale

RMN de difuzie

RMN de difuziune masoara gradul de difuziune a apei în tesuturi. Într-un mediu omogen, lipsit de careva bariere, apa va difuza egal în toate directiile conform legilor Browniene. În tesuturi însa aceasta difuzie este împiedicata în unele directii de catre barierele biologice (membrana celulara de ex.). Daca cunoastem ca într-un anumit voxel (voxel = analogul tridimensional al pixelului) apa difuzeaza într-o anumita directie, putem face concluzia ca membranele celulare sunt directionate în aceeasi directie (de ex. membranele axonale). Acesta permite cartografierea neinvaziva a cailor de conducere nervoasa.

O alta aplicare a RMN de difuzie este cazul accidentelor vasculare cerebrale. În primele minute dupa un accident ischemic, difuzia apei în tesutul afectat este brusc redusa (ca rezultat al edemului citotoxic), ceea ce se va reflecta sub forma de hiperintensitati la RMN de difuzie. Aceste schimbari pot fi detectate deja în primele 5-10 minute de la debutul accidentului, fapt de utilitate majora în aprecierea tacticii ulterioare de tratament si pronosticului.

RMN cu atenuare a fluidelor (FLAIR)

Secventa FLAIR este utilizata pentru a suprima semnalul provenit de la lichidele biologice, de exemplu de la lichidul cefalorahidian. Aceasta tehnica poate fi necesara pentru vizualizarea focarelor patologice periventriculare, cum ar fi focare de demielinizare din scleroza multipla.

Angiografia prin rezonanta magnetica nucleara

Angiografia prin RMN sau Angio-RMN este o metoda imagistica utilizata pentru vizualizarea arterelor în scop de depistare a stenozelor (îngustarilor patologice) sau anevrismelor (dilatarilor). Cel mai frecvent, angio-RMN se aplica pentru vizualizarea vaselor cervicale si intracraniene, aortei toracice si abdominale cât si a arterelor membrelor inferioare. Achizitionarea imaginilor se face prin administrarea unei substante de contrast (gadoliniu) în imediata vecinatate a portiunii examinate a vasului. Angio-RMN este superioara Angio-CT sau angiografiei conventionale datorita simplitatii procedurii si inofensivitatii substantei de contrast (gadoliniul este o substanta cu mult mai inerta decât compusii de iod utilizat în investigatiile radiologice). Venografia RMN este o metoda similara care se utilizeaza pentru vizualizarea venelor.

RMN functionala (RMNf)

RMN functionala este utilizata pentru monitorizarea schimbarilor metabolismului cerebral. Aceasta metoda se bazeaza pe fenomenul BOLD (Blood-Oxigen-Level Dependent efect), în care o intensificare a metabolismului neuronal va determina o crestere a necesitatii în oxigen. Aceasta necesitate este compensata prin cresterea fluxului sanguin local care va determina o crestere a concentratii hemoglobinei oxigenate fata de cea neoxigenata. Formarea imaginilor se bazeaza pe proprietatea hemoglobinei neoxigenate de a atenua semnalul RMN, astfel ca în caz de scadere a concentratiei acesteia (activare a metabolismului cerebral) va avea loc generarea unui semnal hiperintens.

RMN contra TC

Tomografia computerizata (TC) utilizeaza razele Roentgen (raze X, un tip de radiatie ionizanta) pentru achizitionarea imaginilor, facând-o un instrument bun pentru vizualizarea tesuturilor compuse din elemente cu un numar atomic mare (tesutul osos, calcificate, structurile vasculare etc.). RMN, pe de alta parte utilizeaza semnale neionizante pentru achizitionarea imaginilor si este mai efectiva în vizualizarea tesuturilor moi, necalcificate. Utilizarea substantelor de contrast avantajeaza RMN, dat fiind ca gadoliniul utilizat în acest caz este mult mai inofensiv decât compusii de iod utilizati ca substante de contrast în cazul TC. Reactiile alergice si insuficienta renala sunt cele mai importante reactii adverse ale compusilor de iod.

La rândul sau, TC poate fi mai utila în detectarea formatiunilor solide intraabdominale, dat fiind frecventa mai mica a artefactelor datorate miscarii. În plus, TC este mai ieftina, mai rapida, necesita mai rar sedare si anestezie si mai accesibila decât RMN.

Totusi, având în vedere potentialul de iradiere, în caz daca sunt necesare examinari repetate la intervale scurte, preferinta va fi acordata RMN.

Cum este resimtita RMN

RMN este o procedura inofensiva si nu cauzeaza durere. Persoanele care sufera de claustrofobie pot simti disconfort si frica în timpul procedurii. Ca regula, în rezultatul aplicarii undelor electromagnetice, se va observa un efect de încalzire usor al tesuturilor. Acest efect va fi mai pronuntat în cazul persoanelor obeze. Un alt disconfort produs de aparat sunt sunetele puternice care pot fi suficient de deranjante si pot necesita protectie auriculara.

Riscurile RMN

Cu toate ca RMN se considera a fi o metoda extrem de inofensiva, este necesar de cunoscut potentialele riscuri, care daca vor fi ignorate pot avea consecinte fatale.

Câmpul magnetic

Dat fiind ca RMN utilizeaza pentru formarea imaginilor un câmp magnetic extrem de puternic (de zeci de mii de ori mai mare decât câmpul gravitational terestru), este obligatoriu de a exclude prezenta oricaror obiecte metalice atât pe corpul cât si în corpul persoanei examinate. Astfel, este absolut contraindicata realizarea RMN persoanelor care:
 • Poseda un pacemaker implantat, o valva artificiala, un stimulator cerebral profund, un implant cohlear
 • Persoanele care au suportat recent interventie chirurgicala la vasele cerebrale sau alte vase care au necesitat clipare
 • În caz de protezare articulara
 • Dua un traumatism cu obiecte metalice sau la persoanele cu istoric de rani prin arme de foc, în special daca pacientul mentioneaza prezenta alicei.
Pericolul în acest caz îl prezinta atât câmpul magnetic care va cauza o dislocare si rupere a tesuturilor cât si semnalul electromagnetic care va induce încalzirea puternica a acestor obiecte metalice.

Este strict interzisa intrarea în camera de examinare având obiecte metalice marunte, dat fiind riscul de traumatisme prin mecanismul de proiectil. Din cauza câmpului magnetic extrem de puternic, aceste obiecte vor fi proiectate în directia magnetilor aparatului, penetrând chiar si corpul persoanelor.

Claustrofobia

O procedura de examinare prin RMN poate dura pâna la 40 de minute si având în vedere conformatia aparatului, magnetul principal al caruia având forma unui tub cilindric în interiorul caruia este introdus pacientul, frica de spatii închise poate fi o problema destul de serioasa si o piedica în realizarea procedurii. În acest caz se recomanda, administrarea preparatelor sedative înainte de procedura sau, daca este o asa posibilitate, realizarea procedurii la un aparat deschis, magnetii caruia nu sunt în forma de tub ci semicerc, iar spatiul pe care îl creaza este mai putin închis.

RMN si sarcina

Pâna la moment nu au fost demonstrate careva efecte nocive ale RMN asupra fatului. Totusi, ca o precautie, ghidurile actuale recomanda evitarea RMN în primul trimestru de sarcina, perioada în care are loc formarea organelor si sistemelor de organe, si în care fatul poate fi susceptibil la efectul caloric si la excitantii sonori produsi de aparat. În plus, dat fiind ca gadoliniul penetreaza bariera placentara, este contraindicata realizarea RMN cu contrast la femeile însarcinate.

Sunetele puternice

Schimbarea câmpurilor magnetice poate cauza vibratii. Dat fiind ca aceste vibratii se afla în spectrul frecventelor audibile, se va produce un sunet puternic. Intensitatea sunetului poate atinge uneori 120 dB, astfel ca se va impune protectia canalelor auditive.

Unde se poate face RMN

Romania

 • ARCADIA HOSPITAL - Adresa: Str. Cicoarei nr. 2, 700620, IASI, Iasi, Telefon: 0232920
 • Clinica de Diagnostic Gral - Adresa: Str. Traian Popovici (fosta Unitatii) nr. 79-91, sector 3, Bucuresti, Telefon: 021/323.00.00, 021/323.00.02
 • Gral Medical Colentina - Adresa: Sos. Stefan cel Mare, nr. 19-21 (in incinta Spitalului Colentina), sector 2, Bucuresti, Telefon: 021/317.83.95, 0730.025.818
 • Centrul Medical Med-As - Adresa: Bd. Regina Elisabeta nr 57, Bucuresti, Bucuresti, Telefon: 021.9232
 • ROEMCO - East Europe Representative Agency - Adresa: Vovidenie, 23, Iasi, Iasi, Telefon: 0232.218.282
 • Spitalul Judetean Calarasi - Adresa: Str.Eroilor nr.11, Calarasi, Calarasi, Telefon: 0242 / 586191
 • Hiperdia - Adresa: Calea Bucuresti 25-27, Brasov, Brasov, Telefon: 0268.472608, 0268.330170
 • Gral Medical - Adresa: str. Traian Popovici (fosta Unitatii), nr. 79-91, sector 3, Bucuresti, Bucuresti, Telefon: 021/323.00.00, 0731.494.688 (Programari radiologie)
 • Centrul EUROMEDIC Romania - Centrul de Diagnostic si Tratament Fundeni. Sos. Fundeni nr.258, Sector 2, Bucuresti, Tel: +40-21-316.73.90; 91; 92
 • Centrul Medical SANADOR. Tel. 021 9699.
 • Centrul de Imagistica FOCUS. Strada Comana 50 Sectorul 1 Bucuresti, Bucuresti-Ilfov. Tel. 031 711 15 20.
 • Centrul Medical de Diagnostic si Tratament "Dr. Victor Babes", Sos. Mihai Bravu nr. 281, sector III, Bucuresti, Telefon : 021 317.95.03.
 • Spitalul Clinic de Urgenta "Bagdasar-Arseni" - Sos. Berceni, nr. 12, sector 4, cod 041915 - Telefon: +4021.3343025 - 3343027
 • MEDINST - Soseaua Berceni Nr. 10-12 Sector 4, Bucuresti, Romtelecom: 021-33.47.194, RDS: 031-42.53.653, 031-42.53.654, Mobil: 0722-39.56.96, 0771-23.66.02,
 • Centrul de investigatii medicale Bacau, Bacau, str Calea Romanului, nr 39, cod postal 600384, Tel: 0758 994 717, 0234 555 125

Republica Moldova

 • Centrul de diagnostic german, bd. Negruzzi 4/2, Chisinau, Tel-programari: (+ 373 22) 840 000.
 • Centrul de terapie lazer INCOMED, str. Hotinului 22, Balti, Tel: (373) 231-60316, Fax: (373) 231-29355.
 • Magnific, mun. Chisinau, str. Melestiu, 20, et.1, bloc E, Tel: (22) 543 555, (22) 544 346.
 • Spitalul Clinic Republican, str. N. Testemitanu, 29., Tel: +373-22-208648.
 • Medpark, Chisinau str. A. Doga 24, Tel: (+373 22) 40 00 40
Adauga un comentariu
comments powered by Disqus
Urmareste-ne
Top noutati
Create a website for free